Montag, 13. Februar 2012

Dinstana sargarepa, u sosu od krem sira

Dinstana sargarepa, u sosu od krem sira (deutsch):
Gedünstete Karotten in einer Sauce aus Frischkäse

3-4 große Karotten (Möhren)
2 Zwiebeln
1 Esslöffel Öl
etwas Wasser
3 Esslöffel Topfen (Quark)
1 Esslöffel Schlagobers (Sahne)
Salz, Pfeffer

Karotten gut waschen und in Scheiben schneiden. Zwiebel würfeln und in Öl rösten, die Karottenscheiben dazugeben und kurz mitbraten. Etwas Wasser angießen und Karotten fast gar kochen lassen. Den Topfen und das Schlagobers einrühren. Mit Salz und Pfeffer abschmecken. Ideal als Beilage zu Würstchen oder Fleisch. Ich hab diese Beilage püriert und Debreziner dazu gereicht.

               ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dinstana sargarepa, u sosu od krem sira (english):
Steamed carrots in a sauce of cream chees

3-4 large carrots
2 onions
1 tablespoon oil
some water
3 tablespoons curd
1 tablespoon whipping cream
salt, pepper

Carrots washed and cut into slices. Dice the onion and fry in oil, add the carrots and saute briefly. Pour a little water and let cook until almost carrots. Stir in the curd and the whipped cream. Season with salt and pepper. Ideal as an accompaniment to meat or sausages. You can also puree it.

               ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dinstana sargarepa, u sosu od krem sira (srpski):

3-4 komada krupne šargarepe
2 glavice crnog luka
1 kašika zejtina
50 ml vode
3 kašike mladog sira
1 kašika tečne neutralne pavlake
 sо, biber


Šargarepu oljuštiti tankim nožićem i iseći je na kolutiće.
Na malo zejtina izdinstati očišćen i na kockice iseckan crni luk, dodati kolutove šargarepe, malo posoliti i pobiberiti i na tihoj vatri dinstati, uz postepeno dodavanje vode, dok šargarepa ne omekša.
Dovoljno je dinstati 5-6 min, šargarepa nikako ne sme biti prekuvana.
Posle 5-6 min. dinstanja isključiti ringlu i dodati krem sir izmešan sa kašikom tečne neutralne pavlake.
Varjačom izmešati i na toploj ringli ostaviti da se krčka još 1-2 min.
Služiti kao prilog uz razna pečenja. Moze se pirirati.